Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

 

 

           Το σχολείο είναι συναίσθημα!

Ένας ολόκληρος κόσμος εκπαιδευτικών και συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και ένας πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν, ένας συναισθηματικός κόσμος δημιουργείται στο φαντασιακό σύμπαν των ανθρώπων που κινούνται σ’ αυτό το φυσικό χώρο: κυρίως μαθητών και μαθητριών αλλά  και εκπαιδευτικών και κάπου ...πιο μακριά γονέων.

Οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της σχολικής ζωής και για τη δημιουργία ενός μορφωτικού – πολιτιστικού τοπίου, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η μαθησιακή λειτουργία. Είναι παράγοντας κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας. Είναι βασικό σημείο για τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα της σχολικής αίθουσας.

Το σχολείο είναι μια ζωντανή μικρο-κοινότητα, είναι ένας κοινωνικός θεσμός στον οποίο συνευρίσκονται διαφορετικές κουλτούρες (αφετηριακές – εξωσχολικές των παιδιών), διαφορετικές (πλέον) θρησκείες, διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Το σχολείο οφείλει να σεβαστεί κάθε ιδιαιτερότητα.

Ωστόσο, αρκετές φορές η ειδική σχολική αντίληψη των μαθητών αποκτά αρκετά σκληρά χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης, απόρριψης και απομονωτισμού. Διατυπώνεται δε η άποψη ότι ο στιγματισμός μαθητών από άλλους μαθητές έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχικό τους κόσμο και στην αυτό – εκτίμησή τους. Υπάρχει, ως εκ τούτου, λόγος και αιτία να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπο-κουλτούρας που αναπτύσσονται μεταξύ των μαθητών.

Είναι γνωστό και κλασικό το ερώτημα, αν είναι διδακτή η αρετή. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την απάντηση στο θέμα αυτό, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι διδακτή η καλή συμπεριφορά, είναι υποχρέωσή μας να καλλιεργούμε την ανάπτυξη διαπροσωπικών, φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών, είναι παιδαγωγική μας ευθύνη να προάγουμε τη δύναμη του ορθολογισμού και της λογικής, είναι καίρια ουμανιστική αντίληψη να αναδεικνύουμε τις αξίες του αλληλοσεβασμού, του αλτρουισμού, της ανοχής, της κατανόησης, της συνεργασίας και της φιλίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών αποτελούν ένα σημαντικό παιδαγωγικό και σχολικό ζήτημα. Η καλλιέργεια των σχέσεων δίνει δυναμική στο “είναι” κάθε παιδιού και ιδιαίτερα η φιλία μπορεί να τροφοδοτήσει και τα βαθύτερα νοήματα της ζωής.

Η αποδοχή είναι το δώρο που οφείλουν γονείς και εκπαιδευτικοί να προσφέρουν στα παιδιά. Εκείνα με τη σειρά τους μιμητικά φερόμενα θα δομούν στη συνέχεια τις σχέσεις μεταξύ τους με σεβασμό και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου